Hur är det att bo kvarteren vid havet?

Nya Hovås är en helt ny stadsdel som sakta men säkert växer fram en dryg mil söder om Göteborg. Än är den inte färdig men inom en snar framtid är det en levande stadsdel med varierande och vackra hus, mysiga mötesplatser och spännande butiker. Tänk dig att en del av Linnégatan av någon anledning har lyfts upp och placerats ungefär mittemellan Amundö Marina och Oxsjön i Sandsjöbackas naturreservat. Precis där ligger denna unika stadsdel. Kom gärna hit och titta!

I Nya Hovås finns redan från början en väl fungerande infrastruktur med förskolor och skolor, service och kollektivtrafik. Nya Hovås är ingen sovstad utan en stadsdel med liv och rörelse. Här händer många saker samtidigt.

Den här småskaliga blandstaden, som man brukar kalla det, är sammansatt av ett antal byggklotsar som samverkar, nämligen:

Husen

Husen skiljer sig förstås från dem på Linnégatan, i Nya Hovås är de moderna och av hög arkitektonisk kvalitet. (Det sistnämnda hittar man även på Linnégatan men där ser de ut på ett annat sätt.) Husen i Nya Hovås kommer att karaktäriseras av variation och mänsklig skala. Takhöjder, material i fasader och husens placering ger omväxling för ögat. Mångfalden av uttryck gör även att stadsdelen ser ut att ha vuxit fram efterhand under en längre tid. (På lite mer avslappnad svenska betyder detta att husen ska vara trevliga att se på och att det ska vara trivsamt att passera dem när man ska gå till träningen, köpa mjölk eller annat som man gör i den här delen av stan.) Öppna kvarter, terrasser och balkonger underlättar möten mellan människor. Det ska vara avslappnat helt enkelt. Det är väl ändå så man vill ha det där man bor?

Mellan husen

För att uppnå känslan av att Nya Hovås har ”några år på nacken” redan från början spelar inte bara husen en viktig roll, utan även det som är mellan dem. Därför har mycket tankekraft lagts på att få till en perfekt blandning av gångstråk med liv och rörelse och små rogivande platser för avskildhet och kontemplation (det kan ju ibland vara skönt att kolla sitt Instagramflöde i lugn och ro, till exempel vid kanten av den porlande Krogabäcken som rinner genom stadsdelen.) Den fysiska miljön, hur husen är placerade, gångstråk och gators sträckning, allt detta inverkar på hur invånare och besökare rör sig och hur de möts. Målet är att skapa trivsel och trygghet.

Butiker och annat

Brödbutiken, skoaffären, apoteket, restaurangen, fiskbutiken, floristen, trankokeriet (nja) … Ett blandat och spännande handelsutbud är en naturlig och viktig del av ett levande stadsliv. När det gäller butiksutbudet i Nya Hovås arbetar vi med en idé som vi kallar ”smallshops”. På svenska betyder det som bekant ”småbutiker” vilket det helt logiskt också handlar om. Det som däremot gör det hela lite speciellt är själva kombinationen av roliga småbutiker, sådana som man i princip aldrig hittar i ett stort köpcentrum. I Nya Hovås har vi en aktör som är ansvarig för sammansättnigen av butiksutbudet. Vi tror att det är bra för att fylla stadsdelens speciella butiksbehov även på lite längre sikt. Här kan du besöka de olika butikerna (dock inget trankokeri).

 • Handel & service

  • 158:ans fisk

   Kvalitétsfisk på riktigt! 158:ans fisk och skaldjur kommer bara från de allra bästa båtarna. Vi vet att våra kunder är kunniga och uppskattar hög. Utöver nyfångad fisk, skaldjur och färdiglagad mat, har vi sallader och röror med hög procent skaldjur. Hos oss kan du beställa färdiga fat eller hela cateringuppdrag till fester och mottagningar. Framförhållning lönar sig! På vår hemsida hittar du alltid fina erbjudanden med minst 20% rabatt.

   Öppettider
   Tis - Fre 10 - 19
   Lör 10 - 16
   Sön 12 - 16

   Kontakta oss
   www.158ansfisk.se
   info@158ansfisk.se
   031 - 28 60 40

  • Billdals blommor

   Tänk dig en välsorterad blomsterbutik med stor snittavdelning, härliga växter från våra lokala odlare och krukor från de bästa varumärkena. Lägg till fina inredningsdetaljer, doftljus, utvalda presenttips, glad och serviceinriktad personal och en stor portion humor. Där har du Billdals Blommor! Vi hjälper Dig att skicka blommor över hela världen genom Interflora och utför all sorts binderi till bröllop, begravning mm. Och allt med glimten i ögat och nära till skratt.

   Öppettider
   Vardagar: 10-19
   Lördag: 10-16
   Söndag o Helgdag: 12-16

   Kontakta oss
   www.billdalsblommor.se
   info@billdalsblommor.se
   031 - 914410

  • Lloyds Apotek

   Lloyds Apotek i Origohuset är ett fullserviceapotek där du kan skaffa både receptbelagda och receptfria läkemedel. Ditt högkostnadsskydd gäller och du kan även hämta ut e-recept. Hos oss kan du beställa licensläkemedel som stomiprodukter, och specialtillverkade läkemedel från apotekets produktion och laboratorier. Utöver det har vi naturligtvis allt annat som du normalt hittar i apotekshyllorna. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt produkter. Välkommen in till oss!

   Öppettider
   Vardagar: 09.00-19.00
   Lördag: 10.00-15.00
   Söndag: 11.00-15.00

   Kontakta oss
   www.lloydsapotek.se
   Goteborg.billdal@docmorris.se
   031 – 364 00 80

  • Downstairs

   Mycket i livet blir enklare med hjälp av Downstairs. Vi tar hand om allehanda vardagsbestyr såsom tvätt, städ, mattvätt, skoservice, skrädderi och hushållsnära tjänster. I vårt nya och utökade utbud finner du även enklare trädgårdsarbete och snöskottning. Ring oss eller beställ via vår nya bokningsapplikation. Med hjälp av appen får du besked om upphämtning och avlämning. Enklare kan det inte bli.

   Öppettider
   Vardagar: 7– 18
   Lördag: 10-14
   Söndag: stängt

   Kontakta oss
   www.downstairs.se
   info@downstairs.se
   031 - 721 96 61

  • Fotograf Petra Björstad

   I en fin liten studio i Origohuset huserar fotograf Petra Björstad sedan 2010. Hon utför alla typer av fotorelaterade uppdrag, varierande mellan högt och lågt, stort och smått. Allt från företagsuppdrag till bröllop- och familjefotograferingar. Skicka din förfrågan till Petra, så syr hon ihop ett förslag som passar just dina behov.

   Kontakta oss
   petrabjorstad.se/blogg
   info@petrabjorstad.se
   0705 - 54 38 38

  • HusmanHagberg

   Vill du göra en riktigt bra bostadsaffär i västra Göteborg gör du klokt i att vända dig till en mäklare med ett engagemang utöver det vanliga. HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 80 kontor och drygt 320 medarbetare. Vi är oberoende och helt utan ägarintressen från banker och försäkringsbolag. Här arbetar mäklare med gedigen erfarenhet och god lokalkännedom. Varje kund är unik, så kontakta oss gärna och berätta om just din/er situation så skräddarsyr vi ett upplägg som passar era önskemål och er bostad. Vi sitter med bästa läget i Nya Hovås, Billdalsvägen 2. Titta in till oss på en fika och ett förutsättningslöst samtal kring bostadsmarknaden.
   Välkommen att bli nöjd kund du också!

   Öppettider:
   Vardagar 09:00-17:00

   Kontakta oss:
   Billdalsvägen 2
   Hemsida: www.husmanhagberg.se/
   fastighetsmaklare/goteborg-vaster/
   E-post: vaster@husmanhagberg.se
   Telefon: 031-47 47 00

  • ICA Kvantum Hovås

   Välkommen till en riktig mataffär! Och med det menar att vi tar det här med mat på största allvar. Med hjälp av ett genuint intresse för mat och en stor lyhördhet för våra kunder har vi byggt upp en butik vars högkvalitativa urval enligt många är det bästa i sitt slag. Vi föredrar kvalitet framför kvantitet, djup före bredd. Hos oss hittar du det bästa, helt enkelt.

   Öppettider
   Alla dagar: 7 - 22

   Kontakta oss
   www.ica.se/hovas
   claes.ottosson@kvantum.ica.se
   031 - 68 63 00

  • Lasse Maja Bageri & Café

   Doften av nybakat stenugnsbröd sprider sig kring Origohuset. Slå dig ner på Lasse Maja Bageri & Café och njut av en kopp kaffe, utsökt hemlagad glass och andra läckerheter. Köp med dig fika hem, stanna till för en god frukost på väg till jobbet, ta med en påse färska bullar på utflykten, beställ vackra och goda tårtor till festen - det mesta är oemotståndligt hos oss. Välkommen in! Vi har öppet alla dagar i veckan!

   Öppettider
   Vardagar: 07.00-18.00
   Lördag: 08.00-15.00
   Söndag: 09.00-15.00

   Kontakta oss
   www.lassemajabageri.com
   info@lassemajabageri.com
   031 - 69 00 53

  • Epic Store

   Epic Store är de verkliga proffset på resväskor och tekniska bagar. epic·store arbetar uteslutande med högteknologiska och kvalitativa varumärken som EPIC® och Titan® och har ett spännande sortiment av accessoarer för ditt äventyr eller vardag. Hos oss kan du ge din resväska en unik design med hjälp av CustomChromatix™. Detta koncept hjälper dig att skapa en unik produkt med ett personligt budskap, varför inte en företagslogo? Här hittar du även ett smidigt och prisvärt uthyrningskoncept av just resväskor.

   Öppettider:
   Vardagar: 11.00 - 18.00
   Måndag till torsdag: 11.00 - 18.00
   Fredag: 11.00 - 17.00
   Lördag: 11.00 - 15.00
   Söndag: stängt

   Kontakta oss: Info@travelinnovation.se
   031-749 24 00
   Facebook


   EPIC travelgear / Scandinavian Travel Innovation AB
   Björklundabacken 10
   SE-436 57 Hovås SWEDEN

  • Noble House

   Noble House är en Japansk restaurang i Nya Hovås med både sushi och varmrätter gjorda på riktigt japanskt vis! Vi har fulla rättigheter med ett stort utbud av japanska drycker med allt från öl från japanska microbryggerier till Shōchū, Sake, japansk whisky och även vin. Vi har Yakiniku-bord där man själv bords-grillar fantastisk kött, svamp och grönsaker mm i härliga marinader. Detta är perfekt för familjen såväl som kompis- gäng mm. Vi gör catering, bröllop, företagsevent, studentskivor, mm. Hos oss finns karaoke-rum att hyra för sällskap upp till 12 pers. Vi har 16 års erfarenhet av japansk mat och goda referenser. Fråga oss gärna så berättar vi mer. Gilla oss även på Facebook så får ni hela uppdateringar mm. Kontakta oss gärna via tel: 031-286511 eller mail@n-house.se

   Öppettider
   Tis-Tors-11.00-20.00
   Fre 11.00-22.00
   Lör 15.00-22.00

   Vi har rättigheter.

   Kontakta oss
   www.n-house.se
   info@n-house.se
   031 - 28 65 11

  • Sorelle

   Mat med kvalitet och mycket hjärta. Utsökt Mat erbjuder en härlig mix av catering, restaurang och present- och inredningsbutik. I en fräsch miljö kan du välja att sitta ner och äta god och vällagad mat, eller ta med den hem, till jobbet eller vart du vill. Förutom det kan du köpa med dig utvalda delikatesser, bakverk, fina presenter och inredningsdetaljer.

   Öppettider
   Måndag - Torsdag: 11-18
   Fredag: 11-19

   Kontakta oss
   www.utsoktmat.se
   0707 - 47 78 87 eller 0707 - 47 78 88

  • Wakakuu

   Oavsett om du är en sann fashionista eller inte så kommer du att trivas på Wakakuu. Vår 300 kvm stora butik är smakfullt inredd och här finns personligt utvalda kläder, skor, väskor och smycken ifrån mer än 70 nordiska och internationella varumärken. Här hänger exempelvis Michael Kors, Marc by Marc Jacobs, Acne, Helmut Lang, Étolie Isabel Marant, Dagmar, IRO, M Missoni, New Balance, See By Chloé, By Malene Birger, Pierre Balmain m. fl. Välkommen till ett modemecka att älska!

   Öppettider
   Vardagar: 11.00 - 18.00
   Lördagar: 10.00 - 17.00

   Kontakta oss
   www.wakakuu.com
   Info@wakakuu.com
   031-754 99 89

  • Yoko Yap

   Yoko Yap i Nya Hovås är en systerbutik till vår skobutik på Östra Hamngatan i Göteborg.

   Precis som hos Yoko Yap inne i Göteborg – försöker vi i Hovås att leva upp till två viktiga motton – att våra kunder ska gilla våra skor lika mycket som vi själva gör när vi köper in dem – och att vi ska ge personlig och trevlig service som gör att du känner dig som hemma hos oss.

   På Yoko Yap hittar ni skor från varumärken som Acne,New Balance,Adidas Blankens, billi bi,Primeboots, RM Williams och många flera!

   Välkommen in!

   Cecilia med personal.

   Öppetider
   Vardagar: 10-18
   Lördagar: 10-16
   Söndag: stängt

   Kontakta oss
   www.yokoyap.se

  • Rebel Kids

   Vi är barnbutiken som sätter ditt barn i fokus! Här finner du storlekar från 110 - 170. Kom in och låt dig inspireras av alla fina barnkläder och personlig service!

   Hos oss hittar ni varumärkena:Gant, Replay,Name It, Ver de Terre, Petit Betrau, I dig denim, Frankie & Liberty, Barnum, American Outfitters, Deeluxe, Billeblush & Lexington baby, Scotch rebelle, Scotch Shrunk, Levis.

   Mån-ons & fre 10-18
   Torsdagar till 19
   Lördag 10-16
   Söndagar och
   helgdagar stängt.

   Hemsida www.rebelkids.se
   Mail
   Info@rebelkids.se
   Karro 0706-823363
   Mimmi 0708-189669

  • Wrapsody

   Wrapsody öppnar 29 september!Vi älskar mat och lägger mycket omtanke i att hitta bra råvaror och skapa nya recept. Wrapsody är en trevlig och personlig wrapbar med ett hållbart hälsotänk i fokus.Vi kallpressar juicer, blandar härliga bowls och erbjuder rawfood treats och wraps med spännande smakkombinationer. Wrapsody har frukost, lunch och middag, och självklart gott kaffe. Det finns många sittplatser, både ute och inne och det går också bra att ta med sig.

   Öppettider
   Vardagar: 8.00 - 19.00
   Lördagar: 10.00 - 16.00

  • Pondus Men's Department

   Välkommen in i vår alldeles sprillans nya, trivsamma och härliga butik på Hovås Allé i Nya Hovås. Hos oss hittar du noga utvalda plagg från just dina favoritvarumärken.

   Öppettider
   Vardagar: 10.00 - 19.00
   Lördagar: 10.00 - 17.00

  • Pralinboden

   Öppnar i december.

  • The Polpo Hub

   The Polpo Hub är en personlig, och välkomnande inredningsbutik.

   Hos oss hittar du en blandning av unika, handplockade produkter och av mer och mindre välkända varumärken av hög kvalitét såsom Aytm, Asplund, Baobab, Chhatwal & Jonsson, Christina Lundsteen, Eldvarm Gotain, House of Hackney, Isadeco, Jonathan Adler, Layered, Ruth & Joanna, Seletti, Tom Dixon mfl.

   Vårt underbara Himlekök är fyllt med härliga produkter och i vår suite kan du provligga en säng från Mandales. Vi har även fina saker till våra yngre besökares rum från bland annat Ferm, Sebra och Aden & Anais.

   Välkommen in och inspireras!

   Öppnar i december.

  • Ceder Deco

   Öppnar i december.

  • Bounce

   Öppnar i december.

  • Systembolaget

   Öppnar i december.

 • Hälsa & skönhet

  • Balans Yoga och Behandlningar

   Här finner du lugn och harmoni för kropp och själ. Vi har kurser i både den lite mjukare Hathayogan och den mer fysiska och dynamiska Ashtangayogan, såväl enskilt som i grupp. Vi erbjuder personlig coaching och kinesisk akupunktur. Hos vår certifierade massageverksamhet Optimal Massage kan du njuta av en helkroppsmassage, behandlande massage och avkopplande Hotstone. Vi utför även vaxbehandlingar av olika slag.

   Öppettider
   Se hemsidan

   Kontakta oss
   www.balansyoga.se
   info@balansyoga.se
   031-68 79 00

  • Capio Vårdcentral

   Hos oss på Capio Vårdcentral Hovås/Billdal arbetar läkare som är specialister inom allmänmedicin, diabetes, astma/KOL och distriktssköterskor. Vi erbjuder vaccinationer, hälsokontroll, samt tillgång till psykolog. Du är även välkommen att besöka vårt trevliga BVC. Hos oss står medmänsklighet och omsorg i fokus i kombination med ett högt medicinskt och tekniskt kunnande. Välkommen!

   Öppettider
   Vardagar: 08 - 17

   Drop-in barn:
   Vardagar: 10 - 11.30

   Kontakta oss
   www.capio.se
   hovas@capiovardcentral.se
   031-352 30 30 Vårdcentral
   031 -352 30 42/51 BVC

  • Friskis & Svettis

   Här kan du på 1900 kvm träna styrka, gruppträning, spinning eller rent av, träna ute. Vår stora träningslokal rymmer 100 personer och den mindre 40 personer. Hos oss kan du också hyra konferensrum och ha sittningar med dina vänner eller kollegor i vår konferensdel. I våra lokaler finns även bastu, café och lekrum för barnen.

   Öppettider
   Se Hemsidan

   Kontakta oss
   www.friskissvettis.se/gbg
   lotta@gbg.friskissvettis.se
   031-723 56 00

  • Peoples Training

   Alla program innehåller funktionell träning, kost och mental träning. Vi tror på att äta gott och träna smart. Vi är stolta över vår produkt och lämnar därför marknadens bästa Nöjd Kund Garanti. Välkommen till Peoples Training, Nordens största PT-kedja Psst, vi erbjuder också workshops inom träning, kostrådgivning och mental träning.

   Öppettider
   efter kundens önskan

   Kontakta oss
   www.peoplestraining.com
   renato.vidovic@peoplestraining.com
   076 - 307 77 94

  • Vassa Saxar

   Frisörsalongen med koll på trender! Våra kunniga frisörer kombinerar sin kompetens med inspirerande trender och kundens önskemål för bästa resultat. Vi tar emot både barn och vuxna och utför färgning, slingor, permanent, keratinbehandling, hårförlängning, fransförlängning, uppsättningar samt styling inför baler och bröllop. Vi utför även skäggformning.
   Vassa Saxar är medlemmar i Sveriges Frisörföretagare.

   Öppettider
   Vardagar: 09-18
   Lördag: 09-14

   Kontakta oss
   www.vassasaxar.eu
   info@vassasaxar.eu
   031 - 28 02 02

  • Ça Va

   Ça Va - Mer än bara en skönhetssalong.
   ÇaVa är en skönhetsstudio och butik i Nya Hovås. Vi erbjuder en kombination av klassisk och resultatinriktad hudvård i en unik, inspirerande och lugn miljö.
   Här skall våra kunder känna sig hemma i sitt eget område, en oas på nära håll.
   I butiken finns ett fåtal väl utvalda varumärken inom hudvård och accessoarer.

   Öppetider:
   Vardagar: 10-18
   Lördagar: 10-14
   Söndag: stängt

   Kundansvarig
   Maja Jenssen
   0737-13 35 50
   maja@ca-va.se

  • Tempel Lounge

   Öppnar preliminärt i januari.

  • Hovåstandläkarna

   Öppnar i januari.

  • Hovås Optik

   Vi är en fristående optiker med stor passion för glasögon, där vi noga valt ut ett sortiment som står för kvalité och karaktär. Vi har varumärken som du inte finner hos de stora kedjorna. Vårt mål är att ha det coolaste sortimentet i Sverige. Vi finns till för dig som vill känna dig unik med dina glasögon och där vi lägger stor tid för utprovning, både i synundersökningsrummet och med hjälp av val av bågar. Givetvis tillhandahåller vi även kontaktlinser till konkurrenskraftiga priser.

   Vi säljer bågar från bland annat Oliver Peoples, Lindberg, Maui Jim , Anne & Valentin, Theo, Garrett Leight och Randolph mm.

   Öppnar i december.

   Hemsida: hovåsoptik.se
   Mail: info@hovasoptik.se
   Tel 031-36 36 870

Arbetsplatserna

En stadsdel blir ”självgående” och levande när det råder balans mellan invånare, arbetsplatser, service och kommunikationer. I Nya Hovås jobbar vi bland annat med ett nytt kontorskoncept som bygger på medlemskap. Det heter The house. Du hyr på kort eller lång tid, öppen plats, fast plats, zon eller konferensrum. Här samlas entreprenörer och frilansare, volontärer och eldsjälar, kreatörer och visionärer. Vi har även fantastiska lokaler tillgängliga för de lite större företagen som vill hitta inspirerande miljöer.

Lär mer dig mer om The House här.