Dialog

En av de viktigaste byggstenarna i Nya Hovås är faktiskt dialogarbetet som vi haft, och fortfarande har. Vi har bjudit in och låtit grannar, politiker, näringsidkare, arkitekter, stadsplanerare och andra som är intresserade komma till tals och tycka till. Gensvaret i dialogprocessen har varit fantastiskt och vi har fått in tusentals idéer, önskemål och synpunkter för hur Nya Hovås ska bli en så bra stadsdel som möjligt. Om alla känner sig delaktiga flyter dessutom arbetet fram till färdigt resultat mycket smidigare. Ett resultat av dialogprocessen är vår kvalitetsbok som beskriver idén bakom Nya Hovås. Läs den gärna, så får du en detaljerad och bra bild av projektet.

Projektlokalen

På Krogabäcksvägen 18 ligger vår stadsutvecklingslokal. Där finns modellen över hela området som kan vara kul att se.

Varje onsdag mellan klockan 16–18 har vi öppet hus, då finns vi på plats i projektlokalen i The House för att svara på frågor och funderingar kring området. Har du tips eller förslag på hur vi kan förbättra området tar vi mer än gärna emot dessa. Vi tror nämligen på låga trösklar och högt i tak!

Är du intresserad av att hitta ditt framtida boende kan du kika på vår fina projektmodell och se hur Nya Hovås växer fram.

Tidslinje

 • 1982
 • 2006
 • 2010
 • 2011
 • 2012
 • 2013
 • 2014
 • 2015
 • 2016
 • 2017
 • 2020

Kodak i Brottkärrsmotet

1982 startade Kodak sin verksamhet i Brottkärrsmotet. Redan sex år senare lades produktionen ner och huset stod till stor del tomt i många år. Här kan du läsa mer om kodak

Next Step Group tar över

2006 tog Next Step Group över Kodak-huset och började utveckla ett närcentrum i området med bland annat livsmedel, blommor, träning och färdigmat.

HSB och Next Step Group

Tillsammans med HSB började Next Step Group 2010 sätta formen för området som skulle innehålla en komplett stadsbild.

Dialogarbete

Under våren 2011 gick vi ut och testade av tankar och idéer genom att prata med boende i närområdet. Detta var starten till det uppskattade dialogarbetet som gav oss över 8 000 kloka idéer.

Projektlokalen i Nya hovås

På våren 2012 öppnar Nya Hovås upp en projektlokal mitt i området. Här arrangeras allt från samrådsmöten om trafiken till frukostträffar med senaste nytt för närområdet och gestaltningsmöten om miljön och livet mellan husen.

Fyra ariktektkontor

Ett gestaltningsuppdrag gick ut till fyra olika arkitektkontor för att hitta de bästa lösningarna för området. I deras brief ingick även alla 8 000 idéer som vi fått in i dialogarbetet.

I maj antar kommunfullmäktige detaljplanerna på en för branschen rekordkort tid.

Bygget påbörjas

16 juni vinner detaljplanerna för Nya Hovås laga kraft och redan dagen därpå påbörjas bygget.

Försäljning startar

Nu börjar byggnationerna i området bli påtagliga. Innan 2015 är slut är sju etableringar i full gång. Försäljningen av bostäder i de första tre kvarteren startar. Dörrarna till nya skolan slås upp i augusti och fler butiker öppnar upp.

Vägar i området

Nu är alla byggaktörer i full gång och alla vägarna i området är klara.

Flyttkartonger packas upp

De första flyttkartongerna börjar packas upp i de första bostadskvarteren.

Världsklass

Visionen för Nya Hovås som en småskalig blandstad i världsklass är verklighet.

Nyhetsbrev

Vill du veta mer om vad som händer i Nya Hovås?
klicka här nedan så kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev.