KODAKS HISTORIA OCH KOPPLINGEN TILL NYA HOVÅS

Nya Hovås växer fram på den plats där Kodak en gång i tiden hade sitt svenska högkvarter. Nu lyfter Nya Hovås kopplingen mellan Göteborg och USA genom en exklusiv utställning i samarbete med Jan Jörnmark, författaren till en rad uppmärksammade böcker och krönikor på temat; övergivna platser.

Nya Hovås växer fram på den plats där Kodak en gång i tiden hade sitt svenska högkvarter. Nu lyfter Nya Hovås kopplingen mellan Göteborg och USA genom en exklusiv utställning i samarbete med Jan Jörnmark, författaren till en rad uppmärksammade böcker och krönikor på temat; övergivna platser.

Utställningen pågår i The House där även Nya Hovås projektlokal håller till.
Kom gärna förbi och kika. Vardagar 9-17 under hela oktober och november.

The House, Björklundabacken 10
(Eller som grannarna säger, - I det rostiga huset)

FRÅN EN BLOMSTRANDE INDUSTRI TILL EN SMÅSKALIG STADSDEL I VÄRLDSKLASS

Vi som bygger i Nya Hovås gillar historia. Området där nu en fantastisk liten stadsdel med handel, bostäder och kontor växer fram har naturligtvis sin. Vi behöver inte gå allt för långt bakåt i tiden för att springa på spännande och modern nutidshistoria. Många av er som läser vårt nyhetsbrev bodde redan i närområdet vid tiden och har garanterat många personliga minnen från platsen.

När vi som utvecklar Nya Hovås under arbetets gång ska förklara vilket område vi pratade om får vi ofta till svar; Jaha, ni menar vid gamla Kodakhuset. Huset fick visserligen namnet Origohuset för snart 10 år sedan, men Kodak lever kvar. Vi har därför bestämt oss för att vi ska återta namnet och istället lyfta fram historian kring platsen.

Kodakhuset har en historia som visat sig vara en tydlig del av Göteborgs gyllene årtionden mellan 1950-1980. Hasselblad var ett av de hårdast profilerade företagen under den här tiden, och det var på grund av Victor Hasselblads extremt nära samarbete med Kodaks huvudkontor i Rochester i delstaten New York som företaget hamnade i Göteborg. Hasselblads hade varit generalagenter för Kodak sedan 1890-talet och när det egna kameraprojektet startades hämtades objektiven från det amerikanska bolaget.

Under de framgångsrika decennierna var Göteborg hårdare knutet till USA än någon annan svensk stad, och även i det bandet fanns en styrka. På 80-talet togs ett beslut om att flytta verksamheten till Askim. 1982 slogs portarna upp för Kodaks västsvenska huvudkontor. Här gjordes plats för produktion och kontor för närmare 300 medarbetare.

KODAK - VÄRLDENS STARKASTE VARUMÄRKE SOM FÖRSVANN

När NextStep som driver verksamheterna i det tidigare Kodakhuset tog beslut om att återta namnet på byggnaden påbörjades en tidsresa genom historien. NextStep kom i kontakt med Jan Jörnmark. Jan är författare och docent i ekonomisk historia vid Chalmers och Handelshögskolan och har skrivit böcker om internationell företagsamhet och globalisering. Han skriver krönikor i Göteborgs-Posten och fördjupar sig gärna inom industriell kartläggning, dess uppgång och fall. Jan har bl.a. skrivit böckerna Avgrunden, Krisen och Övergivna platser.

Jörnmark reste på NextSteps uppdrag till staden Rochester i delstaten New York för att dokumentera och hitta kopplingarna till Göteborg. Rochester levde i mer än 100 år i framgångsrik symbios med sitt världsberömda fotoföretag. Hela staden byggde kring Kodaks verksamhet.

Trots att Kodak var tidigt ute med digital fotografi och bildbehandling klarade man inte att ställa om verksamheten. Kodak utvecklade världens första digitalkamera 1975, men företagsledningen beslutade att inte lansera nymodigheten av rädsla för att den skulle påverka den blomstrande marknaden för bolagets traditionella verksamhet. Man beslutade sig för att vänta helt enkelt. Det visade sig tyvärr vara en misslyckad strategi. Kodak missade den digitala fotorevolutionen. 19 januari 2012 var konkursen ett faktum.

Utställningen Why Wait visar Jörnmarks bilder från Rochester och illustrerar en stad med framtiden bakom sig. Fabrikerna som försåg världen med bilder står tomma och övergivna, liksom de enorma parkeringsplatserna. Bilderna talar sitt tydliga språk om Rochester. Utställningen från Jan Jörnmarks resa finns att ta del av i The House i Nya Hovås.

VAD HÄNDE MED KODAKHUSET HÄR I HOVÅS?

När Kodak lämnade området hyrdes huset ut till olika verksamheter fram till 1996 då huset köptes av det familjeägda företaget Swemed Lab. Huset renoverades upp och Swemed flyttade in med sin medicintekniska verksamhet inom provrörsbefruktning. Man var globala pionjärer inom området och var med och utvecklade den första nålen för provrörsbefruktning.

Att denna verksamhet pågick var det kanske inte så många i närområdet som hade koll på. Med tanke på instrumentets storlek, nyttjades inte hela fastigheten för ändamålet. Vad som däremot de flesta känner till och förmodligen även besökt var den helt unika bilutställningen som huserade i den gamla framkallningshallen. Auto Collection var en av Nordens största bilutställningar med tidstypiska miljöer.

Det familjeägda medicintekniska företaget Swemed Lab sålde verksamheten till Vitrolife 2002 och nu var framtiden återigen oviss för den magnifika tegelbyggnaden mitt ute på ängarna vid Brottkärrsmotet.

STARTSKOTTET FÖR NYA HOVÅS

2004 köpte Joakim Garfvé fastigheten och startade tillsammans med sin partner Jacob Torell på NextStep transformeringen till vad som kom att bli OrigoHuset, ett hus som snart fylldes med handel, service, friskvård och kontor. Och snart arbetade återigen drygt 300 personer i huset.

Nu startar ett nytt kapitel i områdets historia. Nya Hovås har arbetat fram en visionen för en småskalig mysig stadsdel som alla exploatörer i området, boende i närområdet, politiker och tjänstemän är högst delaktiga i tillsammans.

Välkomna på vernissage i The House lördagen den 15 oktober kl 12.00, men glöm inte att nu på fredag den 7 oktober arrangerar vi ett frukostmöte kl. 8.00 med senaste nytt om byggnationen som pågår i området.