VAD HÄNDER JUST NU?

Det är alltid mycket saker på gång i Nya Hovås. Speciellt nu när vi håller på att bygga allt som behövs för att skapa en småskalig blandstad i världsklass. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller följ oss på Facebook för kontinuerlig information om vad som händer i Nya Hovås. Vi lovar att det kommer att bli kul, MEN ber om ursäkt för röran under tiden!

Projektlokalen

På Björklundabacken 10 ligger vår projektlokal. Varje onsdag har vi öppet hus mellan 16-18. (Semesteruppehåll under veckorna 28-31) Du är hjärtligt välkommen att komma förbi för att få svar på dina frågor eller kanske tipsa om något som du tycker att vi missat.

Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna. Om det ändå är någon fråga som du inte hittar svar på här så är du välkommen att höra av dig till oss på info@nyahovas.se
eller skicka oss ett meddelande på Facebook.

Om projektet Nya Hovås

 • Var ligger Nya Hovås?

  Nya Hovås blir en helt ny stadsdel i södra Göteborg. Från Linnéplatsen tar det bara 20 minuter med en expressbuss som hinner passera både Slottskogen och Askimsbadet på vägen ut längs väg 158. Första spadtaget togs 2014 och under de närmaste åren kommer en modern och småskalig blandstad i världsklass växa fram.

 • Vad kommer att finnas i området?

  Under de närmaste åren kommer en modern och småskalig stadsdel växa fram. Här ska det finnas något för alla. Bostäder, kontor och service som blandas med en unik småskalig handel.

 • När kommer stadsdelen att vara färdigbyggd?

  Totalt planeras för ca 1 300 bostäder i Nya Hovås. I centrumdelen driver HSB Göteborg tillsammans med Skanska Nya Hem och Veidekke Bostad bostadsutvecklingen som totalt innefattar ca 850 bostäder. Next Step Group, initiativtagarna i Nya Hovås och som redan idag driver handelsplatsen kring Origohuset kommer fokusera fullt ut på handeln och verksamhetsytorna i området. På Uggleberget bygger NCC, Tornstaden och Sverigehuset bostadsrätter och Familjebostäder bygger hyresrätter. I samband med stadens 400-års jubileum 2021 kommer området till stor del vara helt färdig.

 • Ska inte Egnahemsbolaget bygga längre?

  Totalt har det varit åtta bostadsbyggare involverade i utvecklingen av de planerade 1 300 bostäderna i Nya Hovås. Familjebostäder och Egnahemsbolaget är två av dem och ingår i samma koncern - Framtiden. Familjebostäder för att bygga 250 hyresrätter och Egnahemsbolaget för att bygga drygt 100 bostadsrätter.
  Det finns ett önskemål om att bebyggelsen i Nya Hovås ska utgöras av en större andel hyresrätter än vad som var inplanerat från början. Därför har nu Fastighetsnämnden beslutat att förändra i sin tidigare gjorda markanvisning av Göteborgs Stads mark på Uggleberget i området. Det innebär att Egnahemsbolaget kliver ur projektet helt och att Familjebostäder kommer att bygga ytterligare ca 100 hyresrätter i Nya Hovås.

 • Vart tog NCC vägen?

  Lugn, byggherren är kvar, men har en ny fin kostym.
  Under årens lopp har NCC blivit en erfaren bostadsutvecklare. Våren 2016 tog bostadsdelen steget och klev ur NCC-koncernen och blev ett eget bolag med ett eget varumärke – Bonava.
  Bonava kommer fortsätta med alla tidigare projekt, vilket innebär att allt är som vanligt för alla kunder. Den stora skillnaden är att deras brevpapper fått en ny fin logotype. Namnet är nytt, men historian är lång.
  Läs gärna mer på bonava.se

 • Spektrumhuset

  Spektrumhuset, en 5000 kvadratmeter stor kunskapsgalleria som erbjuder en mix av aktiviteter, butiker och mötesplatser. I markplan finns små personliga butiker och en restaurang. I källarplanet finns en Sportbar med bowling, shuffleboard och dart. På plan 1 finns ett kunskapstorg för kursverksamheter och i de övre planen en grundskola för årskurs 4-9. Och skolgården, ja den placerade vi på taket.

 • Var ligger projektlokalen och vad finns det där?

  Projektlokalen ligger på Björklundabacken 10 i Nya Hovås. Eftersom vägarna är nya kan det vara lite klurigt med GPS. Kommer du med bil eller expressbuss från Gbg ligger huset vi sitter i precis innan avfartsrampen. På huset står det The House, som är konceptnamnet för områdets nya co-working kontor. Projektlokalen är en gemensam samlingspunkt för alla som bor, jobbar och är intresserade av Nya Hovås. Här finns en 2x3m stor modell över hela området. Välkommen förbi på en kaffe om du har frågor om området eller kanske lite tips och idéer till oss som utvecklar. Vi har öppet hus varje onsdag mellan 16-18. (Sommaruppehåll v.28-31)

Praktiskt under byggtiden

 • Vad händer under byggtiden?

  Vi får många frågor om hur planeringen för bl.a. parkeringar, trafiken och gångvägarna ser ut för området. Här finns det två svar. Hur det kommer att bli när det är klart, och hur det ska flyta på under byggtiden. I Nya Hovås har vi exploatörer drivit arbetet med helheten in i minsta detalj tillsammans med Trafikkontoret, Park och Natur, Fortum, Kretslopp och Vatten och många fler. Här har vi vägt detaljerade utredningar mot erfarenheter och referenser i liknande projekt. Men viktigast av allt, området Nya Hovås är unikt och med lokal kännedom om hur folk rör sig i området går vi förhoppningsvis i mål. Vi som utvecklar Nya Hovås tror och hoppas att vår gemensamma planering kommer att skapa ett fungerande flöde och trivsel i området. Nyckeln är alltså en öppen och transparent dialog. Har du frågor till vår byggsamordnare är du välkommen att ringa Andreas Helenius på 0708-55 41 22. Har du tips om annat som gör området trivsamt, maila till info@nyahovas.se

 • Hur blir det med pendelparkeringsfrågan?

  Innan byggnationen av Spektrumhuset var igång hade Origohusets handelsplats tillåtit att pendlare i närområdet kunde parkera inne på området. Det fanns ändå så gott om parkering till alla. Göteborgs Stad som i samarbete med Västtrafik ansvarar för en fungerande pendelparkeringssituation i Göteborgs Kommun har arbetat för fullt med en långsiktig lösning. Men har i dagsläget är inte frågan i mål. När Next Step Group som byggt Spektrumhuset gjorde anspråk på marken inför byggstarten 2014 ställde det naturligtvis till det för många pendlare. Nya Hovås har varit och är fortfarande mycket engagerade i frågan, så under tiden som Göteborgs Stad arbetar vidare med frågan lånar Nya Hovås ut Skanska Nya Hems mark borta vid Brottkärrsskolan. Den behöver dock stängas hösten 2016 när Skanska påbörjar sin projektering. Men vi hoppas att nöten är knäckt till dess.

 • Hur skall man ta sig till skolan?

  Säker skolväg är en fråga som dyker upp i nästan varje möte. När ett beslut om en byggväg, uppställningsplats eller liknande är på agendan, ställs alltid följdfrågan; - Och hur påverkar det barnen som rör sig i området?
  Vi har kartlagt alla scenarion. Barn som bor i Lyckhem – går på Nygård, bor på Ryet – går på Fenestra. bor i Uggledal – går på Brottkärrsskolan. Går på Fenestra men tränar fotboll på Billdalsvallen. Osv. Vi har dragit upp tydliga stråk som ska fungera som trygg skolväg genom området. Är du orolig, slå oss gärna en signal så kan vi berätta om nuläget och kommande arbeten. Ring till Katja Möller, kommunikationschef i Nya Hovås på 031-712 69 02 eller Andreas Helenius, byggsamordnare i Nya Hovås på 0708-55 41 22.

Bo i Nya Hovås

 • Vem bygger var?

  Vem som bygger var hittar du här.

 • Hur höga blir husen?

  Husen nere i centrumplanen kring Billdalsvägen, (eller Hovås Allé som den bytt namn till) blir 4-6 våningar höga. Varje kvarter byggs med varierade takhöjder, taklutningar och takmaterial. På så sätt skapas stor variation som i sin tur upplevs väldigt genuint och genomtänkt. Vi som utvecklar i Nya Hovås har varit iväg på både en och två studieresor till områden kring Köpenhamn och Malmö i just denna fråga. Hur kan man skapa en gemytlig småskalighet samtidigt som det blir både fyra och fem våningar högt. I Nya Hovås kommer statiska kvarter med en gemensam höjd och ett genomgående material lysa med sin frånvaro, det är ett som är säkert. Ett av alla områden som vi inspirerats av är Sluseholmen utanför Köpenhamn. Googla gärna, så får du en bild av vilka tankar vi tagit med oss hem.

 • Vem ska bygga på Uggleberget, vilket förslag vann?

  Totalt är det fem olika byggherrar som utvecklar Uggleberget. Familjebostäder, NCC, Egnahemsbolaget, Sverigehuset och Tornstaden. De som har kommit längst i planeringen är Familjebostäder som våren 2015 arrangerade ett så kallat parallellt uppdrag. Det menas att man bjuder in flera (vanligtvis 4-5 st) arkitektkontor som efter en briefgenomgång arbetar fram skisser på hur man uppfattar uppdraget. Därefter tar beställaren, i det här fallet Familjebostäder, ett beslut tillsammans med en utsedd jury vilka eller vilket arkitektkontor som får uppdraget. I vår projektlokalen finns alla förslag uppställda och det visade sig vara en riktigt svår nöt att knäcka med valet. Alla förslag höll en otroligt hög nivå. Men lotten föll till sist på FOJAB och Liljewalls. Anledningen till att man valt att gå vidare med två arkitektkontor var att man ville säkerställa variationen i området. Inte bara vad gäller höjd, fasadmaterial, takvinklar och andra uttryck utan även ner på detaljnivå. Och det görs oftast bäst på helt skilda skrivbord.

Jobba i Nya Hovås

 • Finns det lediga lokaler och kontor?

  Om du funderar på att flytta din verksamhet till Nya Hovås finns här många spännande alternativ. Söker man en traditionell yta för ett större antal anställda passar Origohusets övre våningsplan utmärkt. Idag finner du allt från vårdcentral, träningsanläggningar, IT-support och bokföring till kaffemaskiner och en hel del företag inom konfektionsbranschen i huset. Att samla företag inom samma bransch och skapa någon form av kluster är absolut något vi kikar på i kommande kontor och handelshus som växer fram i området.
  Men först ut är kontorshuset PRIMO som ligger mitt i blickfånget, kloss an 158:an om du kommer från stan. Här planeras för butiksytor och showroom i entréplan. Övriga två våningsplan kommer bli en ny form av kontorshotell där man inte nödvändigtvis hyr en fast yta utan snarare tillgången till ett kontorslandskap där alla tekniska och praktiska delar ingår. Då många idag har hela kontoret i sin laptop finns det ingen större anledning till att dag ut och dag in gå och sätta sig på samma kontorsstol. Här blir istället hela huset med sin coffee shop och sina mötesrum din arbetsplats. Läs mer på nsgroup.se

 • Finns det lediga jobb?

  I takt med att området växer och fylls på med kontorsytor och bostadshus växer även utbudet av butiker i området. Oavsett om du söker sommarjobb eller heltidsjobb kommer behovet uppstå konstant i området. Så håll öronen öppna om du är på jakt. Lycka till!

Om närområdet

 • Hur kommer det att se ut mellan husen och i miljön runt omkring?

  Något som kommer att känneteckna Nya Hovås är detaljerna. Vi vågar påstå att vi tillsammans med boende i närområdet, handlare och hyresgäster har vänt på varje
  sten både en och två extra gånger. När vi påbörjade ett dialogarbete i projektets linda hade vi ingen aning om hur det skulle bemötas. Klart det var nervöst, hade vi verkligen kapacitet att kunna lyssna in allt när vi väl började ställa våra frågor. Men kikar vi backspegeln nu kan vi inte annat än att le, klart en öppen och transparant dialog är bästa arbetssättet. Och vi hoppas att fler tar efter och anammar vårt sätt att jobba. Tillbaka till detaljerna. Eftersom det är många byggherrar som tillsammans bygger staden kände vi att det vore nog bra om vi satte upp en gemensam vision för området. I stora projekt som löper över en längre tid är det naturligtvis oundvikligt att några slutar och nya kommer in. Vi frågade oss hur man kan föra visionen vidare, det är ju bara en gemensam magkänsla vi drivs av. Och magen tar man oftast med sig när man lämnar ett projekt för ett annat. Svaret blev en kvalitetsbok. 84 sidor, fylld med idéer kring allt från kantzoner och avfallshantering till uteserveringar och indragna fasader. Orkar du inte läsa hela går det fint att bläddra igenom boken. Bilderna beskriver känslan man vill skapa gott nog. Ladda ner Kvalitetsboken här

 • Blir det bullerplank längs 158an?

  Det finns i dagsläget inga beslut i frågan, men punkten finns med på vår agenda och en dialog med Trafikverket är igång. Vi återkommer med mer information längre fram. Men det vi kan säga är att om ljudet från vägen ”trillar ner” i området med för hög decibel är det klart att vi ska driva frågan i mål. Det finns tydliga lagsatta regler för detta. Vi kan även under denna fråga passa på att be närområdet om ursäkt för allt stök under byggtiden. Vi fattar att det påverkar er vardag. Kom gärna förbi vår projektlokal om du har specifika frågor eller tips på vad vi kan förbättra. Adressen är Björklundabacken 10.

 • Hur mycket kommer bevaras av bäcken och parken?

  Bäckravinen däckades över 60 meter under våren 2014. Sommaren 2015 byggs en gradäng ner i bäckparken som ska uppmuntra till en paus i solen eller kanske en mötesplats för fikande vänner. Gradängen vävs ihop med Nya Hovås torg som får fina stenläggningar och en lite oväntad pergola med hängande korgar där både skolans elever och besökare kan stanna upp.