Find Property:

s

HAVET NATUREN OCH STADEN

Nya Hovås är en helt ny stadsdel som sakta men säkert växer fram i södra Göteborg. Om du flyttar hit, vilket vi hoppas, blir du del av ett levande stadsliv med hav och natur inom bekvämt gångavstånd. Det låter väl inte så dumt?

Nya Hovås på 15 sekunder

Nya Hovås ska bli en småskalig blandstad i världsklass. Det låter bra men vad innebär det? Om du tänker dig att man lyfter upp en trivsam och levande del av centrala Göteborg och lägger den en dryg mil söderut, precis mellan hav och skog, då har du idén. En levande stadsdel med varierande bebyggelse fylld med trevliga butiker och mötesplatser där en blandning av människor arbetar, bor och umgås. Kombinerat med fördelarna av att ha skog och hav in på knuten. Ganska bra ändå.
För att kunna bygga den här stadsdelen har dialogen med dem som bor och vistas här varit viktig. Och är. Utan den hade inte Nya Hovås kunnat växa fram så snabbt. Och än är inte vår stadsdel färdig. Fortsättning följer …

Tidslinje

Här kan du läsa lite om de viktigaste händelserna i Nya Hovås med start 1982 då Kodak drog igång sin verksamhet vid Brottkärrsmotet.

Kodak i Brottkärrsmotet

1982 startade Kodak sin verksamhet i Brottkärrsmotet. Redan sex år senare lades produktionen ner och huset stod till stor del tomt i många år.

Next Step Group tar över

2006 tog Next Step Group över Kodak-huset och började utveckla ett närcentrum i området med bland annat livsmedel, blommor, träning och färdigmat.

HSB och Next Step Group

Tillsammans med HSB började Next Step Group 2010 sätta formen för området som skulle innehålla en komplett stadsbild.

Dialogarbete

Under våren 2011 gick vi ut och testade av tankar och idéer genom att prata med boende i närområdet. Detta var starten till det uppskattade dialogarbetet som gav oss över 8 000 kloka idéer.

Projektlokalen i Nya Hovås

På våren 2012 öppnar Nya Hovås upp en projektlokal mitt i området. Här arrangeras allt från samrådsmöten om trafiken till frukostträffar med senaste nytt för närområdet och gestaltningsmöten om miljön och livet mellan husen.

Fyra arkitektkontor

Ett gestaltningsuppdrag gick ut till fyra olika arkitektkontor för att hitta de bästa lösningarna för området. I deras brief ingick även alla 8 000 idéer som vi fått in i dialogarbetet. Detta resulterade i vår kvalitetsbok som styr allt vårt arbete i Nya Hovås. Nu kliver även Skanska och Veidekke in i projektet.

I maj antar kommunfullmäktige detaljplanerna på en för branschen rekordkort tid.

Bygget påbörjas

16 juni vinner detaljplanerna för Nya Hovås laga kraft och redan dagen därpå påbörjas bygget.

Försäljning startar

Nu börjar byggnationerna i området bli påtagliga. Innan 2015 är slut är sju etableringar i full gång. Försäljningen av bostäder i de första tre kvarteren startar. Dörrarna till Fenestraskolan i det guldiga Spektrumhuset slås upp i augusti och fler butiker öppnar upp.

Vägar i området

Nu är alla byggaktörer i full gång och de flesta vägarna i området är klara.

Flyttkartonger packas upp

De första flyttkartongerna börjar packas upp i de första bostadskvarteren.

Världsklass

Visionen för Nya Hovås som en småskalig blandstad i världsklass är verklighet.

Pågående och kommande projekt

Om du vill veta vad som är på gång i Nya Hovås ska du besöka vår stadsutvecklingslokal som ligger i Kodakhuset (på Krogabäcksvägen 18). Varje tisdag mellan klockan 12.30–18.00 har vi öppet hus, då finns vi på plats för att svara på frågor och funderingar kring området (Öppet hus är tills vidare inställt som en åtgärd för att minska smittspridningen av Coronaviruset. Du når oss på hej@nyahovas.se). Har du tips eller förslag på hur vi kan förbättra området tar vi mer än gärna emot dessa. Är du intresserad av att hitta ditt framtida boende kan du kika på vår fina projektmodell och se hur Nya Hovås växer fram. I stadsutvecklingslokalen finns även en utlämningsdisk för biblioteket och information från stadsdelsnämnden. Välkommen!

Kvalitetsbok; vad är det för något?

Vi som bygger och utvecklar Nya Hovås har en gemensam vision: vi ska utveckla nya Hovås till en levande blandstad. För att alla inblandade ska utgå från samma värdegrunder och förutsättningar i det arbetet har vi tagit fram en kvalitetsbok som fungerar som en gemensam målbild och ett handfast verktyg. Här kan du titta närmare på den.

Vem bygger var

Vi är ganska många som samsas om bygget av Nya Hovås. Det ger variation i utseende och utbud och det finns både bostadsrätter och hyresrätter. Här kan du se vem som bygger var. Klicka på kartan eller på länkarna nedan så kan du gå in på respektive sajt för en närmare titt.
HSB HSB02 HSB03 HSB04 HSB05 HSB06 Familjebostader Familjebostader02 Familjebostader03 Familjebostader04 Familjebostader05 Familjebostader06 Familjebostader07 Familjebostader08 Familjebostader09 Familjebostader10 Familjebostader11 Veidekke Veidekke02 Veidekke03 Veidekke04 Veidekke05 Veidekke06 Veidekke07 Veidekke08 Skanska Skanska02 Skanska03 Skanska04 Skanska05 Skanska06 Skanska07 Skanska08 NextStepGroup NextStepGroup02 NextStepGroup03 NextStepGroup04 NextStepGroup05 NextStepGroup06 Sverigehuset Sverigehuset02 Bonava Bonava02 Tornstaden Tornstaden02 Tornstaden03 HSB/Skanska/Veidekke HSB/Skanska/Veidekke02 HSB/Skanska/Veidekke03 HSB/Skanska/Veidekke04 HSB/Skanska/Veidekke05 HSB/Skanska/Veidekke06 HSB/Skanska/Veidekke07 HSB/Skanska/Veidekke08
  • Familjebostäder
  • HSB
  • Veidekke
  • Skanska
  • Next Step
  • Sverigehuset
  • Bonava
  • Tornstaden
  • Nya Hovås Etapp 2

Familjebostäder

På Uggleberget i Nya Hovås bygger Familjebostäder de enda hyresrätterna i området. De 368 bostäderna fördelas på både lägenheter i olika storlekar och några radhus, alla är dessutom rökfria av både miljö- och hälsoskäl. De första 28 bostäderna blev inflyttade september 2018.

HSB

Det första huset som byggdes i den nya stadsdelen var HSB brf Boulevarden. HSB har två kommande kvarter i Nya Hovås.

Veidekke

Veidekke har redan flyttat in i ett kvarter och har tre kommande projekt i området.

Skanska

Brf Urbani är Skanskas aktuella projekt som kännetecknas av sina stora balkonger och med planerad inflyttning 2021. Skanskas första kvarter Brf Solgränd, är inflyttat och klart. Inflyttningarna i Skanskas andra kvarter Brf Fritiden har påbörjats och i april har kvarterets samtliga 85 lägenheter blivit inflyttade.

Next Step

Next Step utvecklar handel, service och kontor i området och har flertalet aktuella projekt. Just nu bygger man ett stort kontorshus i trä och en förskola.

Sverigehuset

På toppen av Uggleberget byggs Hovås Hills. Två exklusiva flerbostadshus i modern och stilren tappning. Husen har gemensamma ytor och terrasser som öppnar upp för möten med nya bekantskaper. Slutsålt.

Bonava

Välplanerade hem med privata balkonger i sydväst! Föreställ dig en lägenhet där ingen har bott förut med luftig planlösning och bra ljusinsläpp. Samtliga balkonger är generösa med ett soligt sydvästläge. Lägg till ett stort gemensamt rum med uteplats på 30 kvadratmeter för dig och dina grannar. Nu har du en träffande beskrivning av bostadsrättsföreningen Berguven i Nya Hovås. Här bor du med ett av områdets mest ostörda lägen omgivet av tallar, ljung och berg. Slutsålt.

Tornstaden

Tornstaden är en modern version av gamla tiders byggmästare med personligt engagemang, långsiktighet och kvalitetstänkande från början till slut. Tornstaden bygger totalt tre brf:er uppe på Uggleberget.

Nya Hovås Etapp 2

Det finns planer för området öster om 158:an och vid OKQ8-tappen väster om nuvarande utvecklingsområde. Detaljplanearbetet beräknas sättas igång under 2020.