Ansikten i Nya Hovås: Pia Sjöstrand om blommor och att lita på varandra


Pia Sjöstrand kan verkligen sitt område. Redan 1992 öppnade hon Billdals Blommor i Uggledal och för drygt 10 år sedan flyttade hon butiken till Nya Hovås och har sett området växa fram från första parkett.

 

I dag har Billdals Blommor blivit hela kvarterets blomsterbutik. En del i visionen om Nya Hovås som en blandstad med plats för både bostäder och verksamheter, något som ger nytt liv till den gamla tanken om kvartersbutiken.

– Man får nog en annan relation till sina kunder i ett område som Nya Hovås där det också bor folk, till skillnad från i ett köpcentrum. Här blir man del av vardagen på ett annat sätt. I Nya Hovås är det även vanligt att personen som driver butiken också är den du träffar i bakom disken, det ger nog en speciell känsla, säger Pia.

 

Utanför butiken står numera en skylt: ”Vill du inte gå in i butiken? Plocka ihop dina plantor och swisha!”.

– Vi tror att om man litar på andra får man något tillbaka. Det är ett bra sätt att möta kunder som känner oro. Det roliga är att vi också märker att det funkar väldigt bra. Vad vi känner till är det inga blommor som fått fötter och vandrat iväg, utan alla betalar för sig.

 

Skylten som möter den som går förbi Billdals Blommor.

 

Pia tror att växter och grönt kan ge lite extra glädje i det aktuella läget.

– När vi nu håller oss hemma mer än vanligt upplever nog många att det är extra viktigt att få det fint och grönt. Det märks inte minst när man tar en titt på balkongerna i området.

 

De lokala verksamheterna gör sitt bästa för att anpassa sig till situationen. Gym håller i pass ute i det fria och över nätet, butiker kommer ut med varorna och restauranger har börjat med nya kreativa take away-koncept. Folket i närområdet har också gett tillbaka.

– Det är tydligt att det är inne att stötta det lokala. Att ha småskalig handel i samma område som man bor är uppskattat och en del av vad som gör Nya Hovås speciellt, något man som boende nog värnar om. Här finns en stark vi-känsla och man ställer verkligen upp och stöttar varandra, det är härligt. Det bådar gott inför framtiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter