illustration-city-work
DSC_9948

Hur är det att bo i kvarteret vid havet?

Tänk dig att en del av Linnégatan av någon anledning har lyfts upp och placerats ungefär mittemellan Amundö marina och Oxsjön i Sandsjöbackas naturreservat. Precis där ligger denna unika stadsdel.
Kom gärna hit och titta!

DSC00366

Husen

I Nya Hovås är det stor variation på hur husen ser ut. Takhöjder, material i fasader och husens placeringen ger omväxling för ögat. Mångfalden av uttryck gör även att stadsdelen ser ut att ha vuxit fram efterhand under en längre tid. Husen ska vara trevliga att se på och det ska vara trivsamt att passera dem när man går runt i området. Avslappnat och trevligt kort och gott. Det är väl ändå så man vill ha det där man bor?

Mellan Husen

Ett område handlar om så mycket mer än bara husen. I nya hovås har stor vikt lagts på livet mellan husen. Det här ska vara en plats att både bo på och besöka Att trivas på. Då får man inte glömma bort det som händer mellan husen. Här finns dessutom fantastiska små mysiga butiker och verksamheter enligt small shops-konceptet. I Nya Hovås finns allt du behöver!

Aktuella bostadsprojekt

Brf Hovås tak

Brf Hovås Tak

Här bygger Nordr sitt senaste projekt med planerad inflyttning sensommar/höst 2024.

Brf Fotografen

Brf Fotografen

Här bygger HSB 32 bostadsrätter med planerad inflytt sommaren 2025.

Översikt över Nya Hovås

Under uppbyggnad

Digital modell (kopia)
 1. Primohuset
 2. Lomarhuset
 3. INDIGO
 4. Förskola Noblaskolan
 5. NODI
 6. Brf Hovås Entré
 7. Brf Boulevarden
 8. Brf Solgränd
 9. Nya Hovås hyresrätter
 10. Brf Fritiden
 11. Brf Esplanaden
 12. Brf Hovås Park
 13. Spektrum
 14. Kodakhuset
 15. Parkeringshuset
 16. Äldreboende
 17. Brf Urbani
 18. Brf Galleriet

19. Brf Hovås Tak

Här bygger Nordr bostadsrätter med beräknad inflytt sommaren 2024. Läs mer på nordr.com (https://www.nordr.com/se/hitta-din-bostad/hovas-tak/till-salu)


20. Brf Fotografen

Här bygger HSB sitt senaste projekt med 32 bostadsrätter med planerad inflytt sommaren 2025. Läs mer på hsb.se (https://www.hsb.se/sok-bostad/vastra-gotaland/goteborg/projekt/fotografen/)


21. Berguvens förskola

Tornstaden har byggt totalt tre stycken brf:er uppe på Uggleberget. Samtliga är inflyttade.


22. Uggleberget

Sedan 2021 är området Uggleberget färdigbyggt och här finns en blandning av bostadsrätter och hyresrätter och med en förskola.


Nya Hovås Samfällighetsförening

Samfällighetsföreningen förvaltar 2st gemensamhetsanläggningar i Nya Hovås. Hovås GA68 (4st Gränder norr om Hovås Allé) och Skintebo GA50 (2st Gränder söder Hovås Allé). Så alla gränderna mellan bostadskvarteren längs Hovås Allé är privatägda via denna Samfällighet. Grändernas gatunamn från väster: Kunga-Amandas gränd, Ängsäters gränd, Lillgårdens gränd och Petter-Jons gränd. Hemsidan = https://egrannar.se/nyahovassamfallighetsforening


SoKo Samfällighetsförening

SoKo samfällighetsförening förvaltar följande gemensamhetsanläggningar (GA). GA:59 – Prismagaraget innehållande 148 bilplatser (varav 67st EL-laddplatser), samt ett antal MC-platser Gemensamhetsanläggningen består av ett underjordiskt garage under bostäderna till Brf Urbani och Brf Galleriet.
Även bostäderna i Brf Hovås Tak har andelar i denna garageanläggning. GA:58 – SoKo-gården. Gemensamhetsanläggningen består av grönytor med tillhörande anläggningar inom kvarteret. https://egrannar.se/sokosamfallighetsforening


Hedtångsvägens Samfällighetsförening

Samfällighetsföreningen äger och förvaltar GA60 Hedtångsvägen i sin helhet från infarten vid Krogabäcksvägen och in till vändzonen vid Vardaga och Brf Urbani

HAVET NATUREN OCH STADEN

havet

Nya Hovås är en helt ny stadsdel som sakta men säkert växer fram i södra Göteborg. Om du flyttar hit, vilket vi hoppas, blir du del av ett levande stadsliv med hav och natur inom bekvämt gångavstånd. Det låter väl inte så dumt?

NYA HOVÅS PÅ 15 SEKUNDER

Nya Hovås ska bli en småskalig blandstad i världsklass. Det låter bra men vad innebär det? Om du tänker dig att man lyfter upp en trivsam och levande del av centrala Göteborg och lägger den en dryg mil söderut, precis mellan hav och skog, då har du idén. En levande stadsdel med varierande bebyggelse fylld med trevliga butiker och mötesplatser där en blandning av människor arbetar, bor och umgås. Kombinerat med fördelarna av att ha skog och hav in på knuten. Ganska bra ändå.
För att kunna bygga den här stadsdelen har dialogen med dem som bor och vistas här varit viktig. Och är. Utan den hade inte Nya Hovås kunnat växa fram så snabbt. Och än är inte vår stadsdel färdig. Fortsättning följer …

tidslinje

Här kan du läsa lite om de viktigaste händelserna i Nya Hovås med start 1982 då Kodak drog igång sin verksamhet vid Brottkärrsmotet.

kodak-748x463-e1521624443748

Kodak i Brottkärrsmotet

1982 startade Kodak sin verksamhet i Brottkärrsmotet. Redan sex år senare lades produktionen ner och huset stod till stor del tomt i många år.

1J3B6049-fix-c

Next Step Group tar över

2006 tog Next Step Group över Kodak-huset och började utveckla ett närcentrum i området med bland annat livsmedel, blommor, träning och färdigmat.

hjartatlogotyp-550x550

HSB och Next Step Group

Tillsammans med HSB började Next Step Group 2010 sätta formen för området som skulle innehålla en komplett stadsbild.

dialog-2-e1522836426716

Dialogarbete

Under våren 2011 gick vi ut och testade av tankar och idéer genom att prata med boende i närområdet. Detta var starten till det uppskattade dialogarbetet som gav oss över 8 000 kloka idéer.

wakakuuuu

Projektlokalen i Nya Hovås

På våren 2012 öppnar Nya Hovås upp en projektlokal mitt i området. Här arrangeras allt från samrådsmöten om trafiken till frukostträffar med senaste nytt för närområdet och gestaltningsmöten om miljön och livet mellan husen.

Skärmavbild-2019-01-09-kl.-13.23.22

Fyra arkitektkontor

Ett gestaltningsuppdrag gick ut till fyra olika arkitektkontor för att hitta de bästa lösningarna för området. I deras brief ingick även alla 8 000 idéer som vi fått in i dialogarbetet. Detta resulterade i vår kvalitetsbok som styr allt vårt arbete i Nya Hovås. Nu kliver även Skanska och Veidekke (numera Nordr) in i projektet.
I maj antar kommunfullmäktige detaljplanerna på en för branschen rekordkort tid.

next_step

Bygget påbörjas

16 juni vinner detaljplanerna för Nya Hovås laga kraft och redan dagen därpå påbörjas bygget..

fenestraskolan-550x550

Försäljning startar

Nu börjar byggnationerna i området bli påtagliga. Innan 2015 är slut är sju etableringar i full gång. Försäljningen av bostäder i de första tre kvarteren startar. Dörrarna till Fenestraskolan i det guldiga Spektrumhuset slås upp i augusti och fler butiker öppnar upp.

Skärmavbild-2018-09-06-kl.-16.48.16

Vägar i området

Nu är alla byggaktörer i full gång och de flesta vägarna i området är klara.

1J3B5690-fix-2-768x760

Flyttkartonger packas upp

De första flyttkartongerna börjar packas upp i de första bostadskvarteren.

1J3B6395-fix-c-550x550

Världsklass

Visionen för Nya Hovås som en småskalig blandstad i världsklass är verklighet även om det fortfarande finns mycket kvar att bygga!

Live the dream

Nya Hovås utvecklas ständigt och intresset för att hyra in sig i lokalerna är stort. Kul tycker vi! Om ni har en verksamhet som du vill etablera i Nya Hovås, hör av dig till David.

david

David Fredriksson
Etableringsanvarig

david@broods.se
0733-337072