Familjebageriet Lasse-Maja


När området på allvar skulle börja ta form var det några önskemål som dök upp oftare än andra. Högt upp på önskelistan stod ett lokalt café och bageri. Det resulterade i att Lasse-Maja Bageri och Café slog upp dörrarna i Nya Hovås 2013.

Vad många inte vet är att Lasse-Maja är ett familjedrivet företag. Petra och Lars Rittblad öppnade sitt första bageri 1999. Då var sonen Niklas bara åtta år gammal. När Lasse-Maja sedan startade sin Nya Hovås-verksamhet var det just Niklas som blev ansvarig – och är det än idag.

– Vi vill att folk ska känna sig som hemma här, att det ska vara som ett andra vardagsrum där alla känner sig välkomna, säger Niklas.

Lasse-Maja har blivit kända för sin glass: italiensk gelato i färgglada smaker. Lars och Petra smakade sin första gelato i Stockholm och tyckte det var så gott att de helt enkelt köpte en gelato-maskin. Nu är glassen, som säljs på lösvikt, omåttligt populär året runt. Annars är det brödet som är Lasse-Majas signum, som bakas i det egna bageriet. Lars är ansvarig för bageriet och har under sina 21 år som bagare blivit van vid tidiga morgnar.

– Det är värt att gå upp tidigt när man får göra något man brinner för. Jag tror att bra råvaror och passion för hantverket gör skillnad. Att det är något kunderna märker, säger Lars.

 

En strut med Lasse-Majas berömda gelato.

Många av butikerna och verksamheterna i Nya Hovås har en lokal stämpel. Där de stora kedjorna får stå tillbaka till förmån för mindre, personligare företag. I det sammanhanget passar Lasse-Maja in väl.

– Det tar på mycket att driva företag, inte minst ett bageri och café som Lasse-Maja, där allt görs från grunden. All den energin får man sedan tillbaka när man skapat något att vara stolt över och även får träffa sina kunder, säger Petra.

– Vi vill att bageriet ska kännas personligt och lokalt och hoppas att det kommer fram, avslutar Niklas.

 

 

Fler nyheter