HAVET NATUREN OCH STADEN

havet

Nya Hovås är en helt ny stadsdel som sakta men säkert växer fram i södra Göteborg. Om du flyttar hit, vilket vi hoppas, blir du del av ett levande stadsliv med hav och natur inom bekvämt gångavstånd. Det låter väl inte så dumt?

NYA HOVÅS PÅ 15 SEKUNDER

Nya Hovås ska bli en småskalig blandstad i världsklass. Det låter bra men vad innebär det? Om du tänker dig att man lyfter upp en trivsam och levande del av centrala Göteborg och lägger den en dryg mil söderut, precis mellan hav och skog, då har du idén. En levande stadsdel med varierande bebyggelse fylld med trevliga butiker och mötesplatser där en blandning av människor arbetar, bor och umgås. Kombinerat med fördelarna av att ha skog och hav in på knuten. Ganska bra ändå.
För att kunna bygga den här stadsdelen har dialogen med dem som bor och vistas här varit viktig. Och är. Utan den hade inte Nya Hovås kunnat växa fram så snabbt. Och än är inte vår stadsdel färdig. Fortsättning följer …

tidslinje

Här kan du läsa lite om de viktigaste händelserna i Nya Hovås med start 1982 då Kodak drog igång sin verksamhet vid Brottkärrsmotet.

kodak-748x463-e1521624443748

Kodak i Brottkärrsmotet

1982 startade Kodak sin verksamhet i Brottkärrsmotet. Redan sex år senare lades produktionen ner och huset stod till stor del tomt i många år.

1J3B6049-fix-c

Next Step Group tar över

2006 tog Next Step Group över Kodak-huset och började utveckla ett närcentrum i området med bland annat livsmedel, blommor, träning och färdigmat.

hjartatlogotyp-550x550

HSB och Next Step Group

Tillsammans med HSB började Next Step Group 2010 sätta formen för området som skulle innehålla en komplett stadsbild.

dialog-2-e1522836426716

Dialogarbete

Under våren 2011 gick vi ut och testade av tankar och idéer genom att prata med boende i närområdet. Detta var starten till det uppskattade dialogarbetet som gav oss över 8 000 kloka idéer.

wakakuuuu

Projektlokalen i Nya Hovås

På våren 2012 öppnar Nya Hovås upp en projektlokal mitt i området. Här arrangeras allt från samrådsmöten om trafiken till frukostträffar med senaste nytt för närområdet och gestaltningsmöten om miljön och livet mellan husen.

Skärmavbild-2019-01-09-kl.-13.23.22

Fyra arkitektkontor

Ett gestaltningsuppdrag gick ut till fyra olika arkitektkontor för att hitta de bästa lösningarna för området. I deras brief ingick även alla 8 000 idéer som vi fått in i dialogarbetet. Detta resulterade i vår kvalitetsbok som styr allt vårt arbete i Nya Hovås. Nu kliver även Skanska och Veidekke (numera Nordr) in i projektet.
I maj antar kommunfullmäktige detaljplanerna på en för branschen rekordkort tid.

next_step

Bygget påbörjas

16 juni vinner detaljplanerna för Nya Hovås laga kraft och redan dagen därpå påbörjas bygget..

fenestraskolan-550x550

Försäljning startar

Nu börjar byggnationerna i området bli påtagliga. Innan 2015 är slut är sju etableringar i full gång. Försäljningen av bostäder i de första tre kvarteren startar. Dörrarna till Fenestraskolan i det guldiga Spektrumhuset slås upp i augusti och fler butiker öppnar upp.

Skärmavbild-2018-09-06-kl.-16.48.16

Vägar i området

Nu är alla byggaktörer i full gång och de flesta vägarna i området är klara.

1J3B5690-fix-2-768x760

Flyttkartonger packas upp

De första flyttkartongerna börjar packas upp i de första bostadskvarteren.

1J3B6395-fix-c-550x550

Världsklass

Visionen för Nya Hovås som en småskalig blandstad i världsklass är verklighet även om det fortfarande finns mycket kvar att bygga!


NYA HOVÅS ETAPP 2

Markerat i grått ser du ett förslag för området öster om 158:an och vid OKQ8-tappen väster om nuvarande utvecklingsområde. Detaljplanearbetet är ännu inte igångstartat. Bland annat vill vi bygga ett resecentrum intill 158:an för att få de bästa expressalternativen att stanna i Nya Hovås.

I Nya Hovås etapp 2 äger både Nya Hovås Stadsutveckling och kommunen mark. På kommunens mark har Nya Hovås Stadsutveckling fått en markanvisning tillsammans med Stena och Wallenstam.


HEIMSTADEN

Heimstadens projekt Nya Hovås går längs med Hovås Allé. Här bygger de ca 180 välplanerade hyresrätter, från yteffektiva ettor till fyror med paradbalkong. Husen kommer ge kvarteret en stark personlighet samtidigt som de länkar samman omgivande bebyggelse till en vacker och behaglig helhet. I bottenplan kommer det även att bli kommersiella lokaler. Preliminär inflyttning våren 2023


TORNSTADEN

Tornstaden har byggt totalt tre stycken brf:er uppe på Uggleberget. Samtliga är inflyttade.


BONAVA

Välplanerade hem med privata balkonger i sydväst! Föreställ dig en lägenhet där ingen har bott förut med luftig planlösning och bra ljusinsläpp. Samtliga balkonger är generösa med ett soligt sydvästläge. Lägg till ett stort gemensamt rum med uteplats på 30 kvadratmeter för dig och dina grannar. Nu har du en träffande beskrivning av bostadsrättsföreningen Berguven i Nya Hovås. Här bor du med ett av områdets mest ostörda lägen omgivet av tallar, ljung och berg. Projektet är inflyttat.


SVERIGEHUSET

På toppen av Uggleberget ligger Hovås Hills. Två exklusiva flerbostadshus i modern och stilren tappning. Husen har gemensamma ytor och terrasser som öppnar upp för möten med nya bekantskaper. Projektet blev inflyttat 2018.


FAMILJEBOSTÄDER

På Uggleberget har Familjebostäder byggt 368 hyresrätter som fördelats på både lägenheter i olika storlekar och några radhus, alla är dessutom rökfria av både miljö- och hälsoskäl. Samtliga bostäder är inflyttade.


BROODS

Broods utvecklar handel, service och kontor i området.


SKANSKA

Galleriet är Skanskas aktuella projekt. Skanskas tre första kvarter var Solgränd, Fritiden och Urbani. Det senaste projektet heter Brf Galleriet. Läs mer här.


NORDR

Nordr (tidigare Veidekke Eiendom) har flyttat in sitt första projekt Hovås Park. Även det andra projektet Hovås Entré är inflyttat. Nu byggs den tredje föreningen i området: Brf Hovås Tak. Läs mer här.


HSB

Det första huset som byggdes i den nya stadsdelen var HSB brf Boulevarden och därefter Brf Esplanaden. Nu är HSB aktuella med projektet Brf Fotografen.
Klicka här för att besöka HSB:s webbsida