Julia Dahrén och Wrapsodys 79 hjärtfyllda kvadratmeter


Julia Dahrén står i köket och packar upp varor samtidigt som hon går igenom dagens prepplista med personalen. Runt omkring henne står backar fyllda med avokados, tomater, apelsiner, färska örter, nötter och specerier. Hon går snabbt igenom varorna med blicken och lägger följesedeln åt sidan. 

– Ska vi slå oss ner i hörnet så fixar jag lite kaffe? Hon sprudlar av energi och hennes leende smittar av sig.

Julia är uppvuxen i Hovås och såg området på nära håll växa fram. Hon minns kampanjerna utanför ICA Kvantum Hovås. Hur det satt plakat med intresseväckande budskap längs 158:an och runtom i Hovås.

– Marknadsföringen var så slående och medryckande. En idé väcktes inom mig. Chansen att få driva min alldeles egna verksamhet och dessutom vara med och utveckla området blev alltmer lockande för varje dag som gick.

Julia skickade in en intresseanmälan till Next Step, aktören som äger de kommersiella verksamheterna i Nya Hovås, för ett koncept på en tänkt restaurang. Hon önskade att hon skulle få visa vad hon gick för, men vågade aldrig riktigt drömma om det. All osäkerhet försvann på studs när hon bjöds in till en mataudition för att tävla mot åtta andra deltagare. Vinnarskallen kickade in och målbilden var tydlig, hon skulle vinna.

Next Step bjöd in 100 personer ifrån området som skulle betygsätta maten och utvärdera verksamhetskoncepten. Julia serverade råsaftjuicer, mini wraps och rawfoodtårta.

– Responsen från bedömarna var väldigt ärlig och direkt. Flera av de andra deltagarna var väldigt kunniga och hade mycket erfarenhet, konkurrensen var hård. Jag tror dock att jag vann röster på min energi, glädje och mitt genuina intresse för mat och människor.

Beskedet kom någon vecka senare. Hon trodde inte att det var sant. Människor hade älskat hennes mat och visionen skulle bli verklighet.

Julia har jobbat i restaurang- och cafébranschen sedan hon var tolv år gammal då hon gjorde sin första praktik på Jungman Jansson. Idag är hon 26 år gammal och har hunnit med att ansvara för uppstarten av en juice- och rawfoodbar i Stora Saluhallen, drivit en smoothie- och juicebar i Kungälv och har nu haft sitt Wrapsody i snart 3 år.

Det är inte helt ovanligt att i hennes ålder fortfarande jobba med något man inte drömmer om, men som för tillfället betalar hyran. Julia däremot var fast beslutad om att hon inte skulle flytta hemifrån förrän hon hade en plan. Hon hade sett alldeles för många som skaffat sig en lägenhet och sedan jobbat halvt ihjäl sig för att kunna betala hyran och kanske få lite pengar över till mat. Att hon skulle driva en salladsbar i hälsans tecken var kanske inte helt otippat, hon hade mycket erfarenhet från branschen och just den typen av koncept, samt ett stort intresse för träning och ”cleant” näringsintag.

Sedan utmärkelsen har flera leverantörer hört av sig om förfrågningar om eventuella samarbeten. Jätteroligt och smickrande så klart, men hon är väldigt noga med vilka leverantörer hon väljer.

– Jag försöker hitta små leverantörer och mycket närproducerat. Dels handlar det om att jag vill jobba med bästa tänkbara råvaror, men också för att komma ner i pris och undvika långa transporter. Ifall man tar sig tid och tittar sig omkring så kan man hitta riktiga guldkorn.

Idag har Wrapsody mer än ett tiotal anställda och ändå ser du Julia för det mesta på restaurangen. Hon tycker det är viktigt att jobba för att bibehålla kvalité och hjärtat i verksamheten. När Julia inte jobbar så befinner hon sig ofta i området. Julia bor nämligen i trappuppgången bakom Wrapsody och ser det som en enorm fördel att bo i samma område som man verkar.

– Det underlättar väldigt för mig, logistiken. Det är oslagbart att kunna springa ner ifall det krisar, om medarbetare blir akut sjuka eller de dagar man måste göra inventering eller andra tidskrävande sysslor. Man lär dessutom känna människorna och verksamheterna i området på ett helt annat sätt. Man gynnar varandra, det blir en familjär gemenskap, ett fint samspel. Vi håller lite utkik åt varandra. Skulle min lokal lysa långt efter stängning så reagerar omgivningen, det känns väldigt tryggt.

Hon beskriver området med stor entusiasm. Det glimrar till i ögonen på henne när hon pratar om hur vackert hon tycker området är – variationerna av fastigheter, utbudet av serviceinrättningar och butiker, närheten till naturen och havet.

– Området är så genomtänkt. Det finns en tanke bakom allt, det märks att det gjorts mycket research innan man satte igång byggnationerna.

Hon ville skapa en liten oas, ett laddningsställe för besökare och boende i närområdet. Ett avslappnat, familjärt och fräscht ställe där man kan äta grymt god mat fylld med bra energi. Salladsbaren har blivit långt mer populär än vad Julia någonsin hade kunnat förutspå. Det blir snabbt fullsatt i denna lilla lokalen och på lunch börjar kön redan innanför dörren.

Wrapsody är en av flera restauranger i området. Här finns ett flertal restauranger med mat från alla världens hörn och bra möjligheter till takeaway. I Nya Hovås finns verkligen något för alla smaker. Stöd det lokala idag så det finns kvar i morgon!

Fler nyheter