Stigs guide till Stora Amundön


Närheten till naturen var en stor anledning till varför Stig Boström flyttade till just Nya Hovås. Häng med när Stig tar oss på en tur till smultronstället Stora Amundön.

Knappt två kilometer väster om Nya Hovås ligger Stora Amundön med sina badklippor, strandängar, skogsdungar och djurliv. Här finns till och med en snorklingsled. Det här är ett område Stig Boström känner till mer än väl.

– Amundön är ett av mina favoritställen. Det är kanonfint. Inte minst för att det har ett så skiftande landskap, säger Stig, som sedan två år bor i Nya Hovås.

Stigen in till Stora Amundön trafikeras av en varierad klick människor. Här möts du som besökare av en salig blandning joggare, fotografer och badsugna. Trots att kvicksilvret i termometern letat sig upp över 25-strecket denna soliga sommardag blir det aldrig så mycket folk att det stör naturupplevelsen.

– Här blir man inte heller störd av bilar. Inte ens cyklar är tillåtna på Stora Amundön, säger Stig.

Det dröjer inte ens en minut tills vi hör ett brummande ljud närma sig – en packmoped. Stig skrattar till och mumlar fram ett ”typiskt”. Det visar sig vara så gott som det enda undantaget från regeln. Mopeden tillhör Anny som på uppdrag av Park- och naturförvaltningen samlar ihop sopsäckar från öns papperskorgar på mopedflaket.

– Det här jobbet är nästan för bra för att vara sant just nu. Jag får köra runt i friska luften och se till att naturen hålls ren från skräp. Ett riktigt härligt jobb på sommaren, säger Anny, innan hon åter startar upp mopeden och brummar iväg på stigen.

Anny ser till att Stora Amundön hålls fri från skräp.

Efter fem minuters promenerande på stigen öppnar landskapet upp sig vid Havshuvudet. Här möter klipporna havet och längre bort skymtar några öar. Det här är Göteborgs södra skärgård när den är som allra bäst. Fågelkvittret har nu avtagit i intensitet. Istället är det den svalkande havsbrisen som är mest påtaglig.

Snorklingsled vid Havshuvudet

Vid Havshuvudet finns även en snorklingsled med tio utsatta stationer, där snorklaren får lära sig mer om livet under havsytan. Stationerna består av skyltar som ligger nere på botten. Du som är nyfiken på leden behöver ta med eget cyklop och snorkel då det inte finns något uthyrningsställe på Stora Amundön.

Den här dagen blir det inget snorklande utan Stig fortsätter mot en av Stora Amundöns badstränder: Drottningsviken. Perfekt för barnfamiljer och alla andra som föredrar strand före klippor. Här finns också en grillring – perfekt för att laga lunch vid på dagen och för att samlas runt elden och värma sig på kvällen.

– I princip hela ön är en stor badplats. Det är bara att hoppa i vid någon av alla klippor som omgärdar ön, säger Stig.

En av Stora Amundöns badplatser.

Längre bort, vid öns sydvästra spets finns även ett nakenbad. Istället för att gå dit svänger vi in på en naturstig. Här behöver man hålla tungan rätt i munnen för att inte trampa snett. Efter en stund hittar vi en klippa med utsikt över Kungsviken och termosen åker fram: det är dags för kaffepaus.

Mellan skog och hav – anledningen till att det blev Nya Hovås

Nya Hovås ligger mitt emellan två naturreservat. På ena sidan Sandsjöbacka naturreservat med Oxsjön bara en kvarts promenad bort och på andra sidan Amundön.

– Både jag och min fru behöver ha nära till naturen för att trivas. Samtidigt vill vi inte ha för långt till service, restauranger och butiker. Lite stadskänsla helt enkelt. Med Nya Hovås behövde vi inte välja bort något, säger Stig och tar en klunk kaffe ur termosmuggen.

Vi fortsätter på den något snirkliga stigen och möts av både kostymklädda herrar, fågelskådare och inte minst: en schnauzer med en imponerande mustasch. När vi så småningom kommer ut från skogen möts vi av öppna fält, där man vissa dagar ser hästar gå runt fritt.

Stora Amundön är verkligen en fantastisk plats och det är lätt att förstå varför just det här är Stigs smultronställe. När vi åter når parkeringen och skiljs åt är det lätt att tänka att alla som flyttar till Nya Hovås borde få en guidad tur av Stig.

Fler nyheter