Sara och Gustav hittar till smultronställena med cykel


2017 flyttade Sara och Gustav in i Brf Solgränd och tycker att det har varit roligt att få se allt växa fram från första parkett.

– Det blev ett ganska givet val att flytta hit. Vi ville bo nära naturen och havet och samtidigt ville vi inte flytta ut till ”the middle of nowhere”. Det var det perfekta avståndet till stan och när vi fick höra om alla planer kopplat till service, butiker och restauranger kändes det självklart att flytta hit.

De båda cyklar väldigt mycket för att ta sig runt i området, inte minst på sommaren.

– Vi brukar ta oss ner till T-bryggan eller någon annanstans vid havet. En vanlig sommardag kan börja med att vi åker och köper med oss bullar från Lasse-Maja och en sallad från ICA eller Wrapsody och sen bara har det härligt vid vattnet. Det tar bara runt 5 minuter att ta sig ner dit med cykeln.

Sara känner att de verkligen nyttjat servicen i området väl:

– När jag tänker efter så använder vi nog så gott som allt som finns här: BVC, vårdcentral och tandläkare har varit skönt att ha nära. Sedan har vi till exempel köpt våra glasögon hos optikern, vi servar cykeln på cykelbutiken, vi båda klipper oss hos olika frisörer i området och så har vi så klart även handlat på ICA och i de andra butikerna.


Gustav uppskattar också blandningen av butiker och verksamheter. Small Shops-konceptet innebär att det är mindre och personligare verksamheter som drivs av eldsjälar, där ägaren av verksamheten i många fall är den du träffar bakom disken.

– Det märks att de är handplockade för att bidra till en bra mix, och att de som jobbar här brinner för sin sak. Till exempel Martin som driver cykelbutiken som lever och andas för cykling. Samma sak med Sader på Sharper Barber som man märker brinner för sitt jobb.

För cirka ett år sedan föddes er dotter Selma, hur har det varit att vara föräldraledig i området?

– Att bo nära BVC har varit väldigt smidigt. Och att det mesta finns här underlättar också. Att även ha en matbutik nära till hands, inte minst om det är något man glömt. Vardagen blir helt enkelt lättare med servicen nära till hands, säger Sara.

– Den nya lekparken vid Krogabäcken har vi också använt mycket. Där har man hängt med andra som är föräldralediga. När man vill till något större är det också nära till Billdals park, säger Gustav.


En av tankarna med Nya Hovås är att det inte bara ska vara en plats där folk bor – utan också en plats där man arbetar och som man besöker. Målet är att det ska bli en stadsdel som är levande även dagtid, något som skapar trygghet:

– Man känner sig alltid trygg här, det är mycket folk i rörelse och det känns aldrig ensamt.

De båda tycker också att det är ett personligt område:

– Man får lätt en bekantskapskrets här, både bland andra boende men inte minst i de olika verksamheterna. Vi har båda fått kompisar i butikerna och lärt känna folket som står bakom disken. Vi tycker väldigt mycket om området helt enkelt.

Fler nyheter